Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Balıkesir'de 200 bin civciv ve pilicin telef olduğu açıklandı

Balıkesir

Balıkesir'de geçtiğimiz Salı günü öğle saatlerinde başlayan ve Perşembe gününe kadar devam eden yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, verdiği zararın büyük olduğu belirtildi.

Balıkesir’de geçtiğimiz Salı günü öğle saatlerinde başlayan ve Perşembe gününe kadar devam eden yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, verdiği zararın büyük olduğu belirtildi.
Yoğun kar nedeniyle yolların kapandığı, elektrik ve suların kesildiği Balıkesir’de, bazı kümeslerin çatısı çöktü. Çatısı çöken ve zarar gören kümeslerde 200 bin civarında civciv ve piliç telef oldu.
Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı ve Savaştepe’de çok sayıda birlik üyesinin kümeslerinin kar nedeniyle zarar gördüğünü açıklarken kar tipi ve fırtına nedeniyle meydana gelen zararın doğal afet kapsamına alınması için Pazartesi günü, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvuracaklarını ifade etti.
Pamukçu Mahallesi`nde çatısı göçen bir kümeste inceleme yapan Duran, tavuk üreticilerinin yeni yıla şanssız girdiklerine değindi.
İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Duran, şu bilgileri verdi: "30-31 Aralık`ta Balıkesir’de uzun yıllar görülmemiş bir yağış yaşandı. Balıkesir-İzmir Karayolu 45 saat trafiğe kapandı. Kar ve tipi nedeniyle kopan elektrik telleri nedeniyle bazı kümesler 3 gün elektriksiz kaldı. Kümeslerdeki jeneratörlere mazot götürmekte güçlük çektik, bazı kümeslerin çatıları, kar ve fırtınanın ağırlığına dayanamadı. Bizim araştırmalarımız ve telefon eden üyelerimizden aldığımız bilgiye göre şimdilik 200 bin civarında civciv ve pilicin telef olduğu bilgisine ulaştık. Bizi aramayan ya da ulaşamayan üreticilerin ne durumda olduklarını bilemiyoruz. Kümeslerde yaşanan felaketin doğal afet kapsamına alınması için Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacağız. Pamukçu, Bigadiç, Sındırgı’da ve daha birçok kümeslerde zayiatlar var. Haber alamadığımız arkadaşlarımız var en az 200-250 bin zayiat var. Tavukçular birliği olarak bizler Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri ile görüşüp rapor tutturduk. Jandarma bölgesinde olanlar jandarmaya rapor tutturdu. Yetkililerle görüşüp olayın doğal afet kapsamına alınmasını isteyeceğiz" dedi.



  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli